Friday, February 27, 2009

makanan arab punya pasal

semalam aku, nini & nina pi try makan dekat Restoran Al-Rawsha di Jalan Damai, K.L. restoran makanan arab. Disebabkan ketagih nak makan nasi kambing...aku sanggup lepak ampang semata2 nak ajak nini try restoran tu...sebelum ni dok pekena arabian food dkt Al-Jazeera Restaurant, Cyberjaya. Tapi bkn nak kata la aku kalo pi mana2 dgn nini mesti ada tragedy punya..hehe... ceritanya macam ni...restoran tu ada 2 pintu masuk satu pintu utama (area depan la) & satu lagi pintu rusuk (area tepi) so memandangkan kami parking berdekatan dgn pintu rusuk tu kami nak masuk la ikut that pintu but before tu kami dok lawan osom dulu sapa kena masuk dulu..huhuu truk btoi...dok lawan bertolak ni sebab b4 nak masuk tu kami nampak ramai gila orang....biasa la kami kan wanita2 pemalu segan la nak masuk..heheh poyo sungguh! lastly kami decide nak masuk ikut pintu depan... sambil dok jalan nak ke pintu depan tu, tiba2 aku ternampak satu objek bergerak di atas salah satu kabel elektrik kat situ..dlm hati dok tertanya2 takkan kucing bleh berjalan atas wayar kabel yg haluih tu? logik ka? hisy benda lain..aku pun tunjuk objek tu kat nini & nina, sekali objek tu paling muka dia kat aku mcm nak terkam..perghhh MUSANG! aku apa lagi lari celapak patah balik tinggai nini & nina kat belakang dengan tak pikiaq panjang teruih lari masuk kedai & tak cakap banyak teruih tuju kat meja kosong...huhuhu seriat darah sat tapi nak tergelak jugak dalam dok lawan bertolak sapa nak masuk dulu aku leh lak buat unpredictable action lari masuk kedai...yang nini & nina ingat aku nak lari pi kat kereta....mau depa tak renggah gelak kat aku...huhuuhu nak wat camna aku kalo berada dalam ketakutan aku memang selalu akan buat unpredictable action..huhuhu otak aku akan jadi tak tentu arah kalo time aku takut :D...sambil kami dok gelak tak abih lagi..kepala ni dok cangak gak la tgk sapa nak amik order....15min tunggu sekoq pun waiter dia xmai kat meja kami...last2 aku gamit sorang waiter mintak menu...dia bg isyarat tangan tunggu..ok takpala....kami pun relax arr dulu sambung gelak yg xabih lagi....10min berlalu...xdak sapa pun lagi mai hantaq menu...aku gamit lagi sekali kat waiter yang sama...dia pun bg isyarat yg sama jugak sambil sengih (macam kerang busuk) lps 5 min baru dia antaq menu....so kami pun tgk la menu dia...ermm menarik...makanan dia byk jenis kalo nak compare Al Jazeera..maybe sebab restoran ni dh bertapak lama kat sini...so takpa la..kami pun pilih la...aku memang dlm kepala otak memang nak makan nasi...so aku pun pilih Lamb Kabsa (RM15) & untuk minum aku pilih Barbican Strawberry (RM4), Nina & Nini plak share pilih makanan Oqdah Chicken with Bread (RM14) & Iced Lemon Tea & Iced Tea with Milk (RM4 each) dalam hati aku dok calculate makanan depa ni satgi mesti sampai lambat... sebab nak mai hantaq menu pun kena tunggu almost 1/2 an hour..huhuhu...tapi separuh silap jangkaan aku...pasaipa separuh silap...hahaha

sebabnya lepas 5minit dia amik order minuman kami sampai then 10 min lps makanan aku plak sampai Lamb Kabsa....mak aiii kuantiti nasi dia lagi bayak dari nasi kat Al Jazeera..kalo tak percaya tengok gambaq kat bwh ni


jadinya kami pun makan la share2 sementara dok tunggu Oqdah Chicken nini & nina sampai..tunggu punya tunggu...1/2jam berlalu..xsampai jugak skali waiter yg amik order kami tu lalu tepi meja kami...maybe sebab dia tgk muka nina dah mai mcm aura2 hulk ogan... tiba2 dia habaq 'sekejap arr tgh masak'...ok lega jgk la dgr...kami pun sambung borak sambil cuba untuk menghabihkan 'Lamb Kabsa' aku tu....1/2jam lagi berlalu...nasi aku dh separuh abih...lamb aku pun tinggai suku ja lg nak abih...aku dh tak larat nk perabih...nini & nina dh stress tunggu 'Oqdah Chicken' yg xnampak2 rupa....nini pun dgn penuh perasaan warwarkan xkan mai lagi dah restoran ni huhuu....

kali ni muka nini pulak yg stress..nina plak yg mcm cool

sambil tu aku gamit lagi kat waiter sengal yg suka bg isyarat tu...kali ni tanya soal plak dgn mengangkat tangan dan memusingkannya kira maksud isyarat dia belum sampai lagi ka? then aku pun bagi isyarat yang sama dgn muka sebek...huhuu. 1/2 jam lagi berlalu..tiba2 ada srg waiter ni mai hantaq makanan kat meja kami...aik awat pelik ja rupa Oqdah Chicken ni...xmcm kat Al Jazeera pun...lps letak makanan waiter explain yg makanan dia hantaq ni bukan Oqdah Chicken tapi Shawarma Chicken..dia kata Oqdah Chicken tak ramai orang order so tak boleh buat sebab peak hours..kitchen busy....mcm haram punya reason tak? boleh tak lps kami tunggu almost 2hours..dia boleh hantaq makanan lain & bagi alasan mcm tu...siotnya...tp yang pelik kami tak marah plak...slalu nya mesti hot dah..kalo jadi mcm tu..maybe kot kpala kami dh weng pekena kambing....so nk marah pun xmenjadi...nini & nina tak cakap banyak truih makan... sekerat jalan..nini stop makan...dia kata xleh pi dah rasa mcm hanyiaq... aku & nina mkn ok ja.. nini..nini..macam2 ;p...lps dh setel suma makan..kami apa mls nak tunggu dah...ya lah dh pukui 12mlm...apa lagi pi bayaq arr....masa time nak bayaq ni lagi syok..hehe

si Cashier pak arab tu sebut la makanan2 yg kami makan satu persatu termasuk lah Oqdah Chicken...then aku ckp la kat cashier tu yg Oqdah Chicken cancel...ganti dengan Shwarma (in english la) pak arab tu xpaham ..xkan aku salah sebut mknan dia kot...hisy..aku pun habaq lg la...shwarma chicken with bread....dah aku terang2 kata bread...pak arab tu dok sebut kebab plak...aku pun kata la..'no..no kebab...shwarma with bread..not kebab...' then dia buat muka blur lagi...lps tu aku explain lagi 'u know mince chicken?' then dia balas (ckp melayu plak) 'saya tak faham'...aiyoo aku dlm hati stress...dh nak amik order problem, nak makan problem, nak byq pun problem...since aku realize dia leh ckp melayu...aku pun bantai campuq ckp melayu jugak...dh aku explain shwarma chicken..tak paham, mince chicken with bread pun tak paham..lastly aku tya dia...'u know..ayam cincang with roti' amik hang hehehe...nini & nina muka keremut tahan gelak dah...sekali muka pak arab cashier tu totally blur...& dia pun dok xsenang sebab dh ramai org lain dok tgu nak bayar kat belakang...kami apa relax ja..haha...sekali tu aku nampak la mamat yg hantaq shwarma chicken kat kami tadi....panggil dia...then sekali dia speakin arab kow punya dgn cashier...sepatah haram kami xpaham...nak amik hang...RM41...so bayaq la apa lagi....bleh tahan la jgk harga shwarma chicken tu..igtkan RM10 je..rupanya RM14...lebih kurang gan harga nasi aku... serius xberbaloi.... sayang sekali gambaq shwarma chicken lupa nak snap...kalo tak leh tepek kat sini. tu la serba sedikit pengalaman kami malam tu... kalo tanya nak pi lagi ke tak kedai tu lepas ni? maybe pegi & maybe takkan pegi dah.. depends la...tapi aku rasa... kalo pegi ramai2 and nak makan nasi...ok kot...sebab aku tengok sapa yg order nasik...cepat ja sampai... tapi bukan nak cakap la...Lamb Kabsa from Al Jazeera Restaurant lg sedap & murah....& service pun cepat & staff dia pun sangat friendly :D dengan ini kami dah buat comparison yang Al Jazeera lagi better dari Al Rawsha dari segi service, makanan, kecepatan dan keramahan :D kalau sesapa yang teringin nak try makanan di Al Jazeera, boleh la datang ke Al Jazeera Restaurant Block 4801, CBD Perdana, Cyberjaya.

botol minuman Barbican Strawberry

bahagian peha kambing 'Lamb Kabsa"

note: kami perasan jugak yang layanan di Al Rawsha sedikit double standard...contohnya diorang lebih alert dengan customer berbangsa arab..huhuhu

1 comments:

sharifah said...
This comment has been removed by the author.